Vad är ett lotteri?

Lotteri definieras av Lotteriinspektionen som en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, vinner något som har ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få (3 § lotterilagen).

Även om du inte betalat någon insats för att vara med så kan det alltså vara ett lotteri, till exempel om du får möjlighet att vinna något mer än någon annan.

De regler som gäller för lotterier finns i lotterilagen (1994:1000). Lotterilagen tillämpas på lotterier som är anordnade för allmänheten och/eller lotterier som anordnas i så kallat förvärvssyfte.

Enligt praxis är ett arrangemang totalt sett att anse som ett lotteri om prestationsmomentet tidsmässigt är före slumpmomentet. Ett exempel är att några personer deltar i en frågesport, där man sedan slumpvis lottar fram vinnaren bland de som svarat rätt.

Exempel på olika typer av lotterier

Lottning
Det först öppnade rätta svaret vinner, eller att slumpmässigt dela ut en vinst till någon som till exempel lämnar sitt visitkort i en burk, besöker en webbplats eller svarar på en enkät.

Gissning
Ange ett visst datum när någon händelse kommer att inträffa eller hur fort en viss händelse kommer att ske, hur många bönor det är i burken och så kallade lägstabudauktioner där deltagaren genom gissning lägger det lägsta unika krontalet.

Vadhållning
Vadhållning vid hästtävlingar eller idrottstävlingar.

Marknads- och tivolinöjen
Ringkastning, bollkastning eller pilkastning.

Andra lotterier
Bingospel, automatspel, roulettespel, tärningsspel, kortspel, kedjebrevsspel och liknande spel.

När Lotteriinspektionen bedömer om något är ett lotteri eller ej görs en helhetsbedömning. Vid denna bedömning ser myndigheten till den större eller mindre graden av slump som finns i arrangemanget. Man ser även till arrangemangets allmänna karaktär, det vill säga om det kan uppfattas som ett lotteri.

Mer från WikiBet:

Tips: Spelbolag med svensk licens

No coupons found.

18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Bonusen är giltig i 60 dagar

Sidebar