Kan man lita på att turspel och lotterier avgörs av slumpen?

Spelinspektionen har i uppdrag att kontrollera att turbaserade spel, som till exempel lotterier och kasinospel, avgörs av slumpen. Detta gäller både fysiska lotter och digitala spelautomater.

Myndigheten för spel i Sverige, som heter Spelinspektionen, ser till att den svenska spelmarknaden är laglig, säker och pålitlig. Alla spelbolag som har licens att bedriva spel i landet kontrolleras regelbundet av myndighetens tjänstemän.

Myndigheten kontrollerar så att du kan lita på slumpen

De flesta spel som anordnas utanför Sveriges gränser, till exempel på Malta, Gibraltar eller i England, kontrolleras av lokala myndigheter.

I stort sett alla spelbolag du ser göra reklam i Sverige har dock spellicens både utomlands och i Sverige, så att du kan vara säker på att spelen avgörs av slumpen efter statlig kontroll.

Det finns spel och lotterier som inte kontrolleras av spelmyndigheter – dessa spel kan baseras på slumpen, men är utom kontroll.

Spelinspektionen kontrollerar allt – från fysiska lotter till slumptalsgeneratorer på Internet

Spelinspektionen kontrollerar att alla slumptalsgeneratorer är godkända, vilket även gäller spel på Internet. Myndigheten granskar utfall, miljö och programkod för att kunna garantera att spelen är säkra.

Kontrollen utförs på alla former av spel som baseras på slumpen, det vill säga allt från lottdragningar till Internetpoker och bingospel.

Vid tillverkningen av fysiska lotter blandas vinst- och nitlotter. Det går inte att ta reda på om det är en vinstlott utan att förstöra lottens skrapfält.

Spelinspektionen beskriver arbetet:

”De aktörer som har tillstånd eller licens ansvarar för att deras slumptalsgenerator är korrekt. De spel som har tillstånd enligt gamla lotterilagen har fått sin utrustning typgodkänd och kontrollerad av Lotteriinspektionen (nuvarande Spelinspektionen). De som har fått licens enligt nya spellagen ska intyga att de uppfyller våra föreskrifter.”

Slumpen går med andra ord inte att kontrollera, men det går att kontrollera huruvida den finns eller inte hos de spelbolag som har svensk licens.

Mer från WikiBet:

Tips: Spelbolag med svensk licens

No coupons found.

18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Bonusen är giltig i 60 dagar

Sidebar